Pusztaszabolcsi Agrár Zrt.
Túrós bacon-os kifli

Túrós bacon-os kifli

Hozzávalók

 

A tésztához:

70 dkg finomliszt
2 egész tojás
1 pohár kefir (tapasztalatom szerint ez még
2 evőkanál tejföl
1 dl étolaj
1 dl tej
5 dkg élesztő
2 evőkanál cukor

ezen kívül:

40 dkg szeletelt bacon 1 nagy fej vöröshagyma kevés olívaolajon megdinsztelve 50 dkg túró só, bors
1 egész tojás
ízlés szerint kömény (őrölt kömény, vagy valamilyen mag)

Elkészítése:

Az élesztőt a cukros langyos tejben felfuttatjuk.

A tészta hozzávalóit egy tálban összedolgozzuk, majd deszkára borítva dagasztjuk még egy darabig. A tészta szép sima, rugalmas állagú legyen.

Az így elkészült tésztát 8 egyenlő részre osztjuk, majd a cipókat kettesével vesszük és mindegyikből egyforma méretű korongot nyújtunk. Minél szebb és egyformább a korong, annál könnyebb lesz vele dolgozni később. A tésztát egészen vékonyra nyújtsuk ki, én olyan 2 mm-esre nyújtottam.

Most jön a töltelék behelyezése és a kiflik kialakítása. A túrót sóval és kevés borssal ízesítjük, majd a tésztakorongra kenjük. Innentől kétféle módon is folytathatjuk. Az egyik szerint a túrót megszórjuk a dinsztelt hagymával és a felkockázott és gyengéden megsütött bacondarabokkal. A másik szerint a túróra ráfektetjük az egészben félig megsütött bacon szeleteket úgy, hogy később az egész 8 szeletbe vágható legyen. A tésztában igazából nincsen só, így ez a töltelék fogja a tésztánkat megízesíteni majd, így az ízesítésnél ezt figyelembe kell venni.

Ha a töltelék rákerült az egyik korongra, akkor a másikat ráfektetjük, majd 8 részre vágjuk a tésztát és a vastagabb oldalától fogva szorosan feltekerjük, szép kifliket formázunk. Fontos, hogy minél szorosabban tekerjük fel, mert úgy tartja meg a formáját és nem csúszik szét sütéskor.

A kész kifliket sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és 10 percig pihentetjük. Láthatóan megkel majd a tésztánk. Ha pihentettük, akkor megkenjük felvert tojással, ízlésünk szerint megszórjuk köménymaggal és betoljuk a sütőbe, majd légkeveréssel 175 °C-on (gázon közepes fokozat körül) megsütjük.

A recept azt írja, hogy hideg sütőbe toljuk és úgy kapcsoljuk be, de mivel nem egy tepsi mennyiségről van szó, a következő adagnál ezt úgysem tudnánk megoldani. Ezért én úgy csináltam, hogy felmelegítettem a sütőt, majd mielőtt beraktam volna a tésztát kinyitottam a sütő ajtaját, megkentem a tojással a kifliket, majd beraktam a sütőbe és becsuktam az ajtót. Így minden kifli ugyan akkora hőt kapott és szépen, egyenletesen sült, közben tovább kelt még egy keveset.

A sütési idő 15 perc volt.